Street-care
De straat is het kantoor van Street-care. Street-care is gericht op de aanpak van overlast en onveiligheid. Street-care wordt door Creating Balance uitgevoerd, in opdracht van de Gemeente Zwolle. Door de unieke werkwijze worden overlast en onveiligheid op straat verminderd. Het aanbod van Street-care richt zich niet op een specifieke doelgroep. Overlast op straat kan immers veroorzaakt worden door iedereen.
De medewerkers van Street-care onderhouden face-to-face contact met probleemveroorzakers als hangjongeren, drugsgebruikers en drugdealers, prostituees, daklozen, personen zonder verblijfsvergunning en vervuilers van de openbare ruimte. Daarnaast onderhouden ze contacten met buurtbewoners en ondernemers die de overlast ervaren, en met betrokken zorg- en welzijnsinstellingen.
Street-care richt zich ook op de personen die buiten slapen. De doelstelling is dat alle buitenslapers in het Zwolse in beeld zijn en dat er contact met hen is. Voor elke buitenslaper wordt een individueel plan gemaakt. Van belang is dat gemonitord wordt waar de persoon slaapt en of diegene voldoende voor zichzelf kan zorgen.
Street-care richt zich samenvattend op overlastgevers die:
- Niet bereikt worden door het huidige aanbod en wel open staan voor contact.
- Niet bereikt worden door het huidige aanbod en niet tot nauwelijks open staan voor contact.
- Wel bereikt worden door het huidige aanbod, maar daarnaast risicogedrag vertonen, overlast veroorzaken en/of anti-sociaal gedrag vertonen naar hun sociale omgeving.
- Na een (hulpverlenings-)traject en/of detentie terug in hun sociale omgeving geplaatst worden.
Werkwijze
Het proces en de werkwijze binnen Street-care vraagt voor elke persoon een maatwerkgerichte en outreachende aanpak. Er kan dus ook niet direct gesproken worden van één bepaalde werkwijze. Onderstaande richtlijnen geven een beeld van hoe Street-care te werk gaat.
- Face-to-face contact met de doelgroep op straat of desbetreffende locatie.
- Afgaan op overlastmeldingen, direct handelen en corrigeren in het moment.
- Het verstrekken van informatie en advies aan de doelgroep, omwonenden of organisaties op de locatie.
- Telefonisch contact met instantie(s) voor samenwerking ten behoeve van de cliënt.
- Lichte ambulante begeleiding (toeleiding naar hulpverlening of behandeling), waaronder het regelen van een afspraak en het begeleiden van de cliënt naar de instantie of het aansturen van/naar de benodigde hulpverlening.
- Signalering: Inventarisatie van het zorg- en welzijnsaanbod, de desbetreffende wijze van toeleiding naar dit aanbod en het geven van suggesties ter verbetering hiervan.
- Opbouwen en onderhouden van het netwerk van ketenpartners. Het optimaliseren van contact tussen politie, justitie en welzijnsinstellingen ten behoeve van een integrale aanpak.
- Schrijven van een tweejaarlijkse signaleringsrapportage. Street-care brengt de overlast en onveiligheid in kaart. Door observaties en inventarisaties ontstaat een betrouwbaar rapport over de veroorzakers van problemen op straat, de aard van de overlast en ervaren onveiligheid, de factoren die deze beïnvloeden en de tijdstippen waarop de problemen zich voordoen. De tweejaarlijkse signaleringsrapportage is een overzicht ten aanzien van structurele, incidentele en ad-hoc problemen en leidt tot aanbevelingen en mogelijke oplossingen.
Samenwerking
Wij werken samen met welzijnsorganisaties, verslavingszorg, dak- en thuislozenzorg, bewonersorganisaties, ondernemingsverenigingen, gemeentelijke diensten, politie en justitie. Binnen deze samenwerking wisselen we informatie uit en maken we afspraken over de uitvoerende zorg. Als intermediair verbeteren medewerkers van Street-care de contacten van hen die de problemen ervaren met de probleemveroorzakers en met betrokken instellingen en gemeentelijke diensten. In dit contact werken we pro-actief, wat betekent dat we verantwoordelijkheid nemen in het aangaan en onderhouden van contact.
Oplossingen
Street-care draagt oplossingen aan op individueel, groeps- en/of gebiedsniveau en geeft op maat gemaakte adviezen voor verbetering van bestaande interventies. Street-care benadert alle aspecten die de problemen positief of negatief beïnvloeden. Het stimuleren van een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid in een gebied is een belangrijk uitgangspunt.